Het Leeg - De Rietbeemden

Voorpagina   Woonuitbreiding   Mobiliteitsprobleem   Overstromingsgevoelig   Bodem   Natuur   Geschiedenis   Randinformatie  

Signaalgebied   Effectieve overstromingen   Oorzaak van de overstromingen   Wadi's zijn niet helpend   Grondwaterstroming   Observatie Grondwater  

Wat zijn wadi's?

Volgens Wikipedia zijn wadi's installaties die gericht zijn op het infiltreren van het oppervlaktewater in de grond.
Nederland is blijkbaar de inspiratiebron voor de installaties, blijkens ook de foto die hier overgenomen wordt van Wikipedia (4 januari 2011)

De oorsprong van de naam komt - weerom volgens wikipedia - van rivieren uit woestijngebieden die een groot deel van het jaar droog staan.

Figuur 1: Een wadi in Arnhem
Bron: Wikipedia - artikel - foto

Figuur 2: Grondwaterstand in het leeg
Foto gemaakt op een natte dag (11 november 2010)

Niet-Infiltratiegevoelig gebied

De watertoets stelt kaarten ter beschikking (zie figuur 3) over de infiltratiegevoeligheid. Deze kaarten zijn opgesteld op basis van parameters. Voor het Leeg zijn er twee redenen om niet in een infiltratiegevoelig gebied te liggen. Enerzijds bestaat de bodem uit natte zandgrond en anderzijds is het gebied overstroombaar vanuit een waterloop (kaart " van nature overstroombare gebieden").

In het toelichtende document van de watertoets wordt uitgelegd dat het niet nuttig is om in niet-infiltratiegevoelig gebied voorzieningen te treffen die de infiltratie bevorderen. Het grondwaterpeil staat hier zo hoog, dat een wadi vanuit de omgeving vol zou stromen. Op die manier is de wadi reeds volgelopen als het hemelwater uit de omgeving er nog moet instromen. Dit ziet men op figuur 2. In het document is het als volgt uitgelegt:

De kaart met de infiltratiegevoelige bodems ten behoeve van de watertoets werd opgemaakt om te kunnen nagaan in welke gebieden er relatief gemakkelijk hemelwater kan infiltreren naar de ondergrond. Infiltratie van hemelwater naar het grondwater is belangrijk omdat daardoor de oppervlakkige afstroming en dus ook de kans op wateroverlast afneemt. Bovendien staat infiltratie in voor de aanvulling van de grondwatervoorraden en zodoende voor het tegengaan van verdroging van watervoerende lagen en van waterafhankelijke natuur.

Wanneer het grondwater relatief ondiep staat, is infiltratie niet altijd effectief. Vaak gaat het om laaggelegen valleigebieden waar er grondwaterkwel optreedt, dit is de plaats waar er een opwaartse grondwaterstroming plaatsvindt onder druk van aansluitende hoger gelegen grondwaterlagen. Om evidente redenen heeft het weinig zin om in dergelijke kwelgebieden veel aandacht te besteden aan infiltratie van hemelwater naar het grondwater toe. Indien er voor een bepaald project specifieke voorzieningen worden getroffen om infiltratie de bevorderen, te herstellen of te compenseren, zal men vaak overgaan tot de aanleg van een infiltratievoorziening. Een infiltratievoorziening zal zich meestal onder het niveau van het maaiveld bevinden. Bij het voorkomen van hoge grondwaterstanden zal de bodem van een dergelijke voorziening onder het waterniveau kunnen belanden, waardoor die voorziening haar effect verliest.

Bron: toelichting bij de kaart met infiltratiegevoelige bodems ten behoeve van de watertoets

   

 

Figuur 3: Infiltratiegevoelige gebieden
Bron: Geoloket watertoets - infiltratiegevoelige gebieden (4 januari 2011) (AGIV)

 

   

 

Figuur 4: Digitale bodemkaart
Bron: Geoloket bodemkaart (4 januari 2011) (AGIV)